ΛΑΡΙΣΑ

Larissa Blogs

Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2009

Ψηφιδωτά

Μέθοδος άμεσης ψηφοθέτησης
Δημοσιεύθηκε 09/03/2009 12:58:09 από giagkos

Όταν πριν 20 χρόνια άρχισα να φτιάχνω το σπίτι μου (με προσωπική εργασία, ολόκληρο) είχα κι εγώ απορίες και ρωτούσα διάφορους ειδικούς. Κανένας δεν ήταν πρόθυμος να μου δώσει τεχνικές πληροφορίες. Για τα ψηφιδωτά, συγκεκριμένα, είχα ρωτήσει κάποια κυρία, (πολύ γνωστή μου, παραθερίζαμε δίπλα δίπλα επι χρόνια) που ασχολούταν επαγγελματικά με αυτά, κι όχι μόνο δεν μου έδωσε τις πληροφορίες που ήθελα αλλά πολύ κυνικά μου απάντησε: Εγώ, αυτά πλήρωσα για να τα μάθω!

Επειδή , όμως, εγώ δεν είμαι επαγγελματίας, θα σας δώσω τις τεχνικές πληροφορίες που απαιτούνται για να φτιάξετε ένα ψηφιδωτό στην αυλή σας, με τη μέθοδο της άμεσης ΨΗΦΟΘΕΤΗΣΗΣ.
Πειραματίστηκα, αγαπητοί μου φίλοι, κι έκαμα δική μου ....ΠΑΤΕΝΤΑ:

1.Κάτω υπάρχει γκρο μπετόν.

2.Καδράρεται (πλαισιώνεται) με λωρίδες μαρμάρου, πέτρας, ή άλλου υλικού συμπαγούς, η επιφάνεια στην οποία θα γίνει η ψηφοθέτηση.

3. Στρώνεται με μαύρη ψιλή άμμο, ισοπεδώνεται και πρεσσάρεται (πατιέται με κύλινδρο, ή άλλο μέσο) ελαφρά!

4. Στρώνεται χαρτί και γίνεται το σχέδιο.

5. Οι ψηφίδες κολλούνται με γλουτουλίνη ή ατλακολ.

6. Όταν τελειώσει το έργο...ποτίζεται και χτυπιέται, είτε με το χέρι είτε με έναν δονητή (κομπρεσέρ) ..για να γίνουν ισοϋψείς οι ψηφίδες. (Στρώνουμε μια πλατιά σανίδα, και χτυπάμε με το ματρακά η τον δονητή)

7. Τέλος ... ρίχνεται το αριάνι (αραιωμένος πολτός τσιμέντου , λευκού ή με χρώμα για να κλείσουν οι αρμοί) και ..καθαρίζεται.

8. Οι ψηφίδες είναι από γρανίτη εκτός από τα λευκά που είναι μάρμαρο Σερβίας (σιβικ) και το κίτρινο που είναι πωρόλιθος ή ψαμμίτης.

9. Υποχρεωτικά οι ψηφίδες έχουν μήκος (βάθος) από 22 χιλιοστά μέχρι 25 χιλιοστά.

10. Οι ψηφίδες κόβονται με τον νεροκόφτη εύκολα (σχετικά) σε πάχος από 5 χιλ. μέχρι όσο θέλουμε προς το μεγαλύτερο. Προς το μικρότερο...μόνο οι μαύροι γρανίτες , και κάποιοι άλλοι με ομοιογενή κόκκωση, σπάνιοι.

Καλή επιτυχία.

Θα είστε τυχερoί αν δεν βρέξει και δεν χαλάσει...το σχέδιο! Τότε; Δουλεύετε ...κοτορού! (στην τύχη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: